обратно към блога

Иднината на
индустријата за убавина

На почетокот на 2021 година, сите се прашуваа: “Сега каде?” “Што е следно на пазарот за естетски процедури во 2021 година?”

Помина една предизвикувачка година. Спротивно на очекувањата,  не направија посилни и порешителни и ни покажаа дека имаме несомнени способности за прилагодување на околностите.

Неодамна е објавена голема студија на Grand View Research, која фрла светлина на тоа што да очекуваме на пазарот за естетски процедури во светот во следните неколку години.

Аналитичарите предвидуваат раст од близу 10% на глобалниот пазар за естетска медицина  во периодот 2021-2028 година.

Прометот ќе порасне на речиси 125 милијарди долари до 2028 година, според Grand View Research.  За 2021 година, очекуваниот приход од естетски процедури ширум светот е 64,6 милијарди долари. Или ова е околу 25% помалку отколки што генерира пазарот во изминатата година. Монетарниот промет за 2020 година изнесува 86,2 милијарди долари.

ПАЗАРНИ ТРЕНДОВИ
ЗА ЕСЕТСКИ ПРОЦЕДУРИ

Трендовите се добри. Аналитичарите предвидуваат постепено зголемување на прометот секоја година од 2021 до 2028 година. Студијата цитира податоци собрани од водечките производители на опрема, филери и ботулински токсин и нивната продажба во изминатите 4 години во САД, Европа и Азија.

Главниот тренд што се појавува е силната доминација на неинвазивни процедури за лице и тело, во споредба со хируршките интервенции. Податоците покажуваат дека се повеќе млади луѓе прибегнуваат кон превенција од стареење на кожата на лицето и кон процедури за обликување на совршено тело, што го зголеми бројот на корисници на естетски зафати. Сепак, барањата на клиентите растат. Тие очекуваат инстантни резултати, многу краток период на опоравување и разумна цена, според студијата.

ПАНДЕМИЈАТА

„Пандемијата Covid-19 имаше привремено негативно влијание врз побарувачката на естетски процедури во периодот Февруари-Април 2020година. Но, тогаш пазарот покажа раст како што никој не очекуваше“, се вели во студијата. Аналитичарите го објаснуваат зголемениот интерес за естетски зафати во втората половина од годината на изолацијата што ги натера луѓето повеќе да гледаат на себе. Седечкиот начин на живот за време на

затворањето доведе до зголемување на интересот за процедурите за обликување на телото. Тезгите на пазарот на естетски процедури во 2020 се едни од највисоките за индустријата досега. И покрај падот што се очекува за 2021 година, аналитичарите се оптимисти дека пазарот брзо ќе закрепне и ќе продолжи да расте со умерено темпо во наредните 6-7 години.

ВО БУГАРИЈА

Слични се трендовите за Бугарија, покажува мини студијата на Beauty Med Consult меѓу 50 водечки естетски центри во земјата. Студијата открива дека околу 30% од естетските центри планираат да ги потрошат своите активности и да се развијат во 2021 година. И покрај пријавениот пад од 20% на нивниот промет во 2020 година, центрите го посочуваат како главен приоритет за инвестицијата во 2021 година во опрема за лице и тело. Околу 50% велат дека годинава ќе инвестираат во нова процедура.

Следваща статия

САКАШ ДА ПРОЧИТАШ ПОВЕЌЕ СТАТИИ?
Пријави се за нашиот билтен!

Пријави се